Coriandru
09.03.2022Aroma coriandrului
Deși aparțin aceleași plante, frunzele verzi de coriandru și boabele de coriandru au arome diferite. Acestea din urmă au un gust ușor dulceag și ușor picant în acelasi timp, sunt foarte aromate, cu note ce amintește de miere, pin, camfor, scorțișoară și piper. Motivul aromei plăcute constă în uleiul esențial conținut în boabe, fructele plantei de coriandru.
Pe de altă parte, frunzele de coriandru sunt caracterizate de o aromă proaspătă și un gust ca de „săpun”, care nu este agreat de toată lumea.
Utilizarea coriandrului
Coriandru măcinat sau boabe este folosit la diverse sortimente de pâine, produse de patiserie, cârnați, varză, cartofi, la fripturi din carne sau vânat, la tocănițe, precum și la sosuri, marinade, salate și murături. Spre deosebire de semințe, frunzele verzi de coriandru se folosesc cu precădere în preparatele asiatice, orientale și cele latino-americane.
Uleiul esențial de coriandru este un ingredient popular în industria băuturilor alcoolice, el fiind adăugat mai ales în lichioruri.
Sfaturi pentru gătit
Aroma boabelor de coriandru se intensifică dacă sunt prăjite, pentru scurt timp, într-o tigaie fără grăsime. Apoi, acestea pot fi gătite întregi în mâncare sau pot fi adăugate proaspăt măcinate la sfârșitul procesului de gătit.
Coriandrul măcinat trebuie păstrat într-un recipient sigilat etanș, pus într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină. În acest fel, își păstrează aroma picantă timp de până la 6 luni.
Originea și istoria coriandrului
Coriandrul este originar din estul Mediteranei. Este una dintre cele mai vechi plante aromatice din lume. Încă din antichitate, semințele de coriandru erau apreciate de către romani. De asemenea, condimentul apare în numeroase feluri de mâncare din colecția de rețete antice scrisă de gastronomul roman Apicius. Romanii și grecii foloseau coriandrul ca remediu pentru icter sau pentru a calma durerile de stomac, după cum se arată în scrierile lui Hipocrate.
În Evul Mediu, semințele de coriandru erau folosite atât drept condiment în bucătărie, cât și pentru aromatizarea berii. Coriandrul era considerat și un bun afrodisiac. Pe de altă parte, acesta mai era folosit în loc de tămâie pentru a afuma încăperile cu scopul de a se proteja de ciumă și holeră.
Astăzi, coriandrul este cultivat în toată lumea, printre principalii exportatori numărându-se: Egipt, India, Maroc, Argentina și Polonia.
Coriandrul semințe se asociază bine cu: busuioc, cimbru, ghimbir, dafin, măghiran, nucșoară, oregano, piper, sofran, cimbrișor și scorțișoară.